Office Art for Mental Health | Έκθεση έργων τέχνης δημιουργημένα ειδικά για συγκεκριμένα εργασιακά περιβάλλοντα (επιχειρήσεις και νοσοκομεία). Σε συνεργασία με φοιτητές – απόφοιτους της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών – ΑΣΚΤ.
Το περιβάλλον στον χώρο εργασίας μπορεί να έχει βαθιές επιπτώσεις στην ψυχική κατάσταση υπαλλήλων και πελατών και μελέτες δείχνουν ότι «η τέχνη, η αρχιτεκτονική και ο σχεδιασμός μπορούν να υποστηρίξουν ή και να αλλάξουν την εταιρική κουλτούρα».
Η σχέση τέχνης και εταιρικού χώρου ξεκινά ήδη από τα μέσα του 20ου αιώνα, όπου ξεκινά η απόκτηση ιδιωτικών συλλογών από εταιρίες – μεγαθήρια. Αυτή η απλή αρχική επένδυση της αγοράς, άρχισε να παίρνει μεγαλύτερες προεκτάσεις, όταν οι εταιρίες αυτές άρχισαν να «μιλούν» μέσα από τα έργα των συλλογών τους προς το κοινό και τους πελάτες τους δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα για το «δυναμισμό» ή «αυθεντικότητα», «νεoτερικότητα» ή «ελιτισμό» της εταιρίας, μέσα από το έργο που επέλεγαν.
Πλέον, η πιο σημαντικότερη επένδυση προκύπτει από τα οφέλη της στους εργαζόμενους. Η αναβάθμιση του χώρου εργασίας τους, ως ένα περιβάλλον δημιουργικό και ενδιαφέρον, έφερε τη μέγιστη απόδοση: έργα τέχνης που να «συμπληρώνουν» αυτό που ο κάθε χώρος χρειάζεται ή του λείπει, με στόχο την ψυχική αναβάθμιση και ευημερία του δυναμικού της εταιρίας -τους επισκέπτες και τους εργαζόμενους.
Τα έργα της συγκεκριμένης έκθεσης είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά της συνεργασίας των φοιτητών – καλλιτεχνών και αποφοίτων της ΑΣΚΤ με επιλεγμένους εργασιακούς χώρους:
- Γιάννης Γιγουρτάκης, με έργο για το Αντικαρκινικό-Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» agsavvas-hosp.gr
- Αγγελική Κλινάκη, για την Interamerican interamerican.gr
- Πάνος Κόλλιας, για τον Όμιλο Eurobank eurobank.gr
- Άγγελος Μεργές, για την GEP www.gepgroup.gr
- Μάγια Ευανθία Παπακώστα, για το Παθολογικό Νοσοκομείο Σπηλιοπούλειο «Αγία Ελένη» spiliopoulio.gr
Τα έργα που δημιουργήθηκαν σε αυτό το πρότζεκτ έλαβαν υπόψη τα συναισθήματα που γεννούνται μέσα στα συγκεκριμένα περιβάλλοντα. Η όλη διαδικασία αποδείχτηκε ότι «κινητοποιεί» και αφυπνίζει τον εργαζόμενο που νιώθει την εισαγωγή ενός έργου στο χώρο του σαν μια ιδιαίτερη φροντίδα και επιβράβευση. Τα έργα παρουσιάζονται στο Φεστιβάλ, στο εκθεσιακό αυτό σκέλος, ενώ στη συνέχεια θα τοποθετηθούν στον «φυσικό» τους χώρο, στο χώρο που δημιουργήθηκαν, σε συγκεκριμένα εργασιακά περιβάλλοντα.
Επιμέλεια: Μαριτίνα Κονταράτου, Θεωρητικός Τέχνης
……………………………….. ΕΝΑΡΞΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ …………………………………..
- Γιάννης Γιγουρτάκης, έργο για το Αντικαρκινικό-Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ»
2. Αγγελική Κλινάκη, έργο για την Interamerican
3. Πάνος Κόλλιας, έργο για τον Όμιλο Eurobank
4. Άγγελος Μεργές, έργο για την GEP
5. Μάγια Ευανθία Παπακώστα, για το Παθολογικό Νοσοκομείο Σπηλιοπούλειο «Αγία Ελένη»