5 Aeschilou Street
+302105913826

Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης

ART4MORE 2022 / 14-16 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ / Οθωνική Αυλή, Πάρκο Αντ. Τρίτση / ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Παρασκευή 14/10. 17.00-21.00 & Σαββατοκύριακο 15-16/10, 11.00-21.00

Καθώς ο άνθρωπος βρίσκεται στη δίνη μιας οικολογικής καμπής, η τέχνη δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη. Σύγχρονοι δημιουργοί διεθνούς εμβέλειας προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό ίσως για το πλέον επείγον ζήτημα της εποχής μας.

Στο φετινό φεστιβάλ η τέχνη είναι το μέσον να βρει ο άνθρωπος την αλλοτινή του σύνδεση με τη φύση. Στόχος η επανάκτηση της ψυχικής μας υγείας και η διασφάλιση της, για τις επόμενες γενιές που θα βιώσουν εντονότερα τις επιπτώσεις. Τα έργα που παρουσιάζονται στο φεστιβάλ αντλούνται από τα πεδία της earth/land art, του ακτιβισμού, των εφήμερων εγκαταστάσεων, των site – specific παρεμβάσεων, της οικολογικής τέχνης και των επανα-χρησιμοποιούμενων υλικών, υφαίνοντας μια μοναδική εμπειρία ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης του κοινού.

Εδώ οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν το φυσικό τοπίο ως χώρο ανάπτυξης του καλλιτεχνικού τους έργου, επανασυνδέοντας την τέχνη με τη μητέρα φύση. Ιδιαίτερα τονίζονται οι πολλαπλές σχέσεις του ανθρώπου με τη φύση, η αλληλεξάρτηση τους και οι συναισθηματικές προεκτάσεις αυτής της ένωσης. Μικρά γλυπτά, εικαστικές παρεμβάσεις, conceptual art & εφήμερες εγκαταστάσεις, σε μια έκθεση εσωτερικού χώρου, πλήρως ενσωματωμένη & συνυφασμένη με το φυσικό περιβάλλον.

# ephemeral art, # land art, # earth art

Έργα που συνδέουν τον άνθρωπο με τη φύση και προτείνουν έναν πιο βιώσιμο, “πράσινο” τρόπο συνύπαρξης. Παρουσιάζονται φωτογραφικά έργα και video art που ανοίγουν διάλογο για το περιβάλλον, ως ακτιβιστική πράξη,  conceptual artworks & ηχοτοπία, είναι μερικά από τα είδη έργων που επιλέγονται για την παρούσα ενότητα.

# eco -art, # environmental art, # upcycling art

Στα έργα που παρουσιάζονται, το περιβάλλον επιδρά αδιόρατα αλλά βαθιά στον ψυχισμό του καλλιτέχνη. Η βιωσιμότητα εδώ είναι το εφαλτήριο για να δούμε πως η προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού ανάγλυφου του με κάθε τρόπο, όπως μπορεί ο καθένας μας, δεν αποτελεί τάση ή προσωπική επιλογή, αλλά αποτελεί ύψιστη ανάγκη για αλλαγή.

Επιμέλεια: Κονταράτου Μαριτίνα, Θεωρητικός Τέχνης


Συμμετέχουν:
Σταυρούλα Καζιάλε

H Σταυρούλα Καζιάλε χρησιμοποιεί μοτίβα της φύσης και εμπνέεται από αυτά για τη δική της καλλιτεχνική πρακτική, πλέκοντας με τα χέρια και δημιουργώντας ιστούς που εξαπλώνονται και “φωλιάσματα”, όλα με φυσικά υλικά, πλήρως απορροφήσιμα από το φυσικό τοπίο.

Η καλλιτέχνις θα πραγματοποιήσει το καλλιτεχνικό εργαστήριο «Εύθραυστη φύση» το Σάββατο 15/10, 15:00-17:00, στα πλαίσια του φεστιβάλ.

Ιάκωβος Βολκώβ

Η πρακτική του καλλιτέχνη Ιάκωβου Βολκώβ βασίζεται στη Street Art και στη Arte Povera, από υλικά που βρίσκει δίπλα στους κάδους σκουπιδιών και στους δρόμους. Βουνά από ρούχα , άδεια σπρέι και λούτρινα παιχνίδια. Σε εγκαταλελειμμένους χώρους δημιουργεί εφήμερες εγκαταστάσεις.

Gregg Segal

Φωτογραφικό πρότζεκτ “7 Days of Garbage”

“Με το 7 Days of Garbage, εφιστώ την προσοχή στο πρόβλημα των απορριμμάτων προσωποποιώντας το. Ζήτησα από την οικογένεια, τους φίλους, τους γείτονες και άλλους γνωστούς να φυλάξουν τα σκουπίδια και τα ανακυκλώσιμα υλικά τους για μια εβδομάδα και στη συνέχεια να ξαπλώσουν και να φωτογραφηθούν μέσα σε αυτά. Πολλοί είπαν ότι η διαδικασία της διάσωσης των σκουπιδιών τους και της τοποθέτησής τους σε αυτά τους συμφιλίωσε με την ανάγκη για αλλαγή. Άλλοι νιώθουν ανίσχυροι. Δεν φταίνε αυτοί που τα προϊόντα που αγοράζουν είναι μιας χρήσης και συνοδεύονται από υπερβολική συσκευασία. Το οικονομικό μας μοντέλο και η ανάγκη του για ανάπτυξη τροφοδοτεί την επιδημία των απορριμμάτων – και κάνει τη διατήρηση να φαίνεται αβάσιμη.

Παρόλα αυτά, προσωποποιώντας το πρόβλημα των αποβλήτων – ξεκινώντας από τον εαυτό μου και δουλεύοντας από εκεί προς τα έξω, έχω διαπιστώσει ότι κάποιοι κάνουν μικρά βήματα για να μετριάσουν την κρίση. Αναλογιζόμενος τις φωτογραφίες που τράβηξα, βλέπω το 7 Days of Garbage ως στιγμιαία αρχαιολογία, μια καταγραφή όχι μόνο των απορριμμάτων μας αλλά και των αξιών μας – αξίες που μπορεί να εξελίσσονται λίγο προς το καλύτερο.”

Chiu Chih

Η designer Chiu Chih δημιούργησε το ονειρικό / φαντασιακό project “Ταξίδι στον πλανήτη” που φαντάζεται τη ζωή σε έναν πλανήτη με μηδαμινή ποιότητα αέρα και αλλαγμένο τοπίο.

Chang Yu – Hsuan 

O Digital Artist δημιούργησε το πρότζεκτ Ocean Pollution photography project, με τα ανθρώπινα του πορτραίτα μέσα σε σκηνοθετημένα εικαστικά περιβάλλοντα, με στόχο την ευαισθητοποίηση για αλλαγή.

Leave a Reply