5 Aeschilou Street
+302105913826

FORUM

με Θεματική: “EcoMentArt”, με ομιλητές από τον χώρο του πολιτισμού, του περιβάλλοντος, της ψυχικής υγείας και των επιστημών, για το επίκαιρο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, που επιδρά στην κατάσταση της ψυχικής υγείας του ανθρώπου.

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου | 17.00 – 20.00 | Οθωνική Αυλή Πάρκου “Αντώνης Τρίτσης”.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


16.30-17.00 Εγγραφές και καλωσόρισμα


 17.00– 17.10 Χαιρετισμός Προέδρου ΔΣ ΚΣΔΕΟ ΕΔΡΑ, Μαρίας Κερασόγλου


 17.10-17.30 Χαιρετισμοί επισήμων, πολιτικής ηγεσίας και δημοτικών αρχών (έχουν προσκληθεί)

  • Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας
  • Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού
  • Ζωή Ράπτη, Υφυπουργός Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων
  • Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής, Πρόεδρος Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγειών Πόλεων του Π.Ο.Υ.
  • ΣταύροςΖωγραφάκης, Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», Αντιπρύτανης Έρευνας & Διά Βίου Εκπαίδευσης, Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Ανδρέας Παχατουρίδης, Πρόεδρος ΑΣΔΑ, Δήμαρχος Περιστερίου
  • Σταύρος Τσίρμπας, Δήμαρχος Δήμου Αγ. Αναργύρων – Καματερού
  • Νικόλαος Ζενέτος, Δήμαρχος Δήμου Ιλίου

 Συντονισμός: Δημήτρης Κόντης, Πρόεδρος Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε, Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ), Συντονιστής Διευθυντής Ψυχίατρος,4ο Ψυχιατρικό Τμήμα Εισαγωγών & Μονάδα Γνωστικής Αποκατάστασης, ΨΝΑ


 17.30-17.45 Θάνος Μπελαλίδης, Director Sustainability Implementation & Communication, Sympraxis Team. Public Speaker, «Happiness is a new superpower for a sustainable world –Ηευτυχίαείναιηνέαυπερδύναμηγιαέναβιώσιμοκόσμο»


17.45-18.00 Καθ. Μανώλης Πλειώνης, Διευθυντής και Πρόεδρος ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Καθηγητής ΑΠΘ, «Στοιχεία για την κλιματική αλλαγή και προβλέψεις για την Ελλάδα»


18.00-18.15 Άννα Καραδημητρίου, MSc., Αντιπρόεδρος FocusBari, επικεφαλής του Τομέα CX &Innovation, «Παρουσίαση έρευνας για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία»


18.15-18.30 Αλέξανδρος Οικονόμου, Επιστημονικά Υπεύθυνος ΚΣΔΕΟ «ΕΔΡΑ», «Πράσινες Δομές Υγείας και Ενεργειακές Eco Κοινότητες»


18.30-18.45 Μενέλαος Θεοδωρουλάκης, Δρ. Κοινωνικής Πολιτικής, Πρόεδρος ΔΣ Ομοσπονδίας «ΑΡΓΩ», Πρόεδρος ΔΣ ΠΕΨΑΕΕ, «Ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις  της κλιματικής αλλαγής: Η εμπειρία από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Ελλάδα»


18.45-18.55 Διάλειμμα


18.55-19.10 Γεωργία Γεωργίου, Δασοπόνος, Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος&  Δέσποινα Παπαϊωάννου, Εικαστική ψυχοθεραπεύτρια, Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, «Άνθρωποι-Φύση-Κοινότητα. Καλλιεργώντας το όλον. Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+: Ανακαλύπτοντας την Ανθεκτικότητα: Άνθρωποι, Τόποι, Κοινότητες».


19.10-19.25 Έλενα Σπυροπούλου, Ψυχολόγος (BSc, MSc), Συντονίστρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης (RnD) της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, «Ψυχική Υγεία, ευ ζην και περιβάλλον»


19.25-19.40 Ευγενία Βαθάκου, Δρ. Ευγενία Βαθάκου, Μέλος ΣΕΠ – ΕΑΠ, Ερευνήτρια ΕΛΙΑΜΕΠ, «Δημιουργία Δικτύου Oργανώσεων και Ομάδων της Κοινωνίας Πολιτών στο Πλαίσιο των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης‎ του ΟΗΕ»


19.40-19.55 Ιωάννα Νταλάκου (λήπτης υπηρεσιών ψυχικής υγείας, Π.Δ. “ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΙΙ”), Μπράζιος Περικλής (λήπτης υπηρεσιών ψυχικής υγείας, Οικοτροφείο “ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΙΙ”), Παπαδημητρίου Κωνσταντίνος (λήπτης υπηρεσιών ψυχικής υγείας, Π.Δ. “ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Ι”), «Εμείς και ο Πράσινος Κόσμος»


19.55-20.10 Μαίρη Μαρινοπούλου, καλλιτέχνης/επιμελήτρια, «Η σύνδεση του φαντασιακού και του οικολογικού άγχους στην τέχνη»


20.10-20.20 Συζήτηση

Στην παρούσα ενότητα του φεστιβάλ, ομιλητές από το χώρο του πολιτισμού, του περιβάλλοντος και της ψυχικής υγείας, συνομιλούν και αναπτύσσουν ιδέες και καινοτόμες πρακτικές γύρω από το πλέον επείγον αυτό ζήτημα.

Η κλιματική αλλαγή έχει αποδεδειγμένα επιπτώσεις και στην ψυχική μας υγεία: ένα ακραίο καιρικό ή περιβαλλοντικό φαινόμενο μπορεί να είναι πηγή τραύματος, ενώ πιο αδιόρατες επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής μπορεί να προσθέσουν άγχος στις ζωές των ανθρώπων σε ποικίλο βαθμό. Οι έρευνες που διεξήχθησαν μέχρι στιγμής παρείχαν μια σταθερή βάση για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η αλλαγή του κλίματος επηρεάζει την ψυχική υγεία. Ωστόσο, οι συνδέσεις πρέπει να αναλυθούν, οι θεωρίες να δοκιμαστούν και να συγκεντρωθούν περισσότερες πληροφορίες. Ακόμη και στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Δράσης για την Ψυχική Υγεία 2013-2020, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας επέστησε την προσοχή στην τεράστια ανυπολόγιστη παγκόσμια ανάγκη για περισσότερη και καλύτερη, βασισμένη στην έρευνα, υποστήριξη για την ψυχική υγεία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κλιματικές κρίσεις ανά τον κόσμο, έτσι ώστε να περιοριστούν όσο το δυνατόν τα φαινόμενα ψυχικής επιβάρυνσης από αυτήν την αιτιολογία.

ARTIST: CHIH CHIU

Η προβληματική της κλιματικής αλλαγής έχει πολλές προεκτάσεις. Αρχικά η κλιματική αλλαγή έχει επιπτώσεις στη σωματική μας υγεία. Οι άμεσες συνέπειες πάνω στον άνθρωπο ξεκινούν από άμεσους φυσικούς τραυματισμούς και επεκτείνονται σε πιο ολέθρια αποτελέσματα όπως αύξηση μολυσματικών ασθενειών, θερμοπληξία, άσθμα, αλλεργίες, αφυδάτωση, αναπνευστικές παθήσεις και καρδιαγγειακά προβλήματα. Σαν συνέπεια, είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο πως η αλλαγή του κλίματος θα αυξήσει τον αριθμό των ανθρώπων που εκτίθενται σε ακραία γεγονότα και συνεπώς σε επακόλουθα ψυχολογικά προβλήματα όπως η ανησυχία, το άγχος, η κατάθλιψη, η αγωνία, η απώλεια, η θλίψη, το τραύμα και ακόμη και η αυτοκτονία.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι κυκλώνες, οι τυφώνες, οι καταρρακτώδεις βροχές, η απότομη άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η ξηρασία οδηγούν στην εμφάνιση ψυχολογικού στρες. Άνθρωποι πεθαίνουν, τραυματίζονται, οικογένειες διαλύονται, παιδιά μένουν ορφανά, στην καλύτερη περίπτωση οι φόροι αδυνατούν να πληρωθούν εξαιτίας των καταστροφών. Όλα αυτά επηρεάζουν την ψυχική υγεία.

Η απότομη και απρόβλεπτη αλλαγή του περιβάλλοντος, επηρεάζει κυρίως την ψυχική υγεία προκαλώντας μετατραυματικό στρες. Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί αυτού του είδους το τραύμα εμφανίζουν αντικοινωνική συμπεριφορά – εμφανίζουν αισθήματα φόβου, θλίψης, τρόμου και επιθετικές συμπεριφορές προς τους ομοίους τους. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται από μήνες έως χρόνια μετά το συμβάν. Ειδικότερα τα παιδιά προσπαθούν να αποφύγουν να έρθουν σε επαφή με την περιοχή όπου τους δημιουργήθηκε το τραύμα. Οδηγούνται έτσι στην μετανάστευση. Τα παιδιά που μεταναστεύουν μετά από μια φυσική καταστροφή είναι πολύ πιθανό να είναι ορφανά και η μετανάστευσή τους αποτελεί μείζον κοινωνικό πρόβλημα αφού συνδέεται με την σχολική διαφυγή και την αύξηση της εγκληματικότητας.

Artist: CHANG YU-HSUAN

Παράλληλα, η κλιματική αλλαγή που χαρακτηρίζεται από πλημμύρες, υγρασία και παρατεταμένη ξηρασία έχει επίπτωση στην ψυχική υγεία των αγροτών. Η Αυστραλία έχει το πλέον μεταβλητό κλίμα στον κόσμο και ταυτόχρονα είναι μια παγκόσμια παραγωγός γεωργικών προϊόντων. Έρευνες στον πληθυσμό της Αυστραλίας δείχνουν ότι ο αντίκτυπός των καυσώνων στην ψυχική υγεία είναι παρόμοιος με αυτόν της ανεργίας. Η αυξημένη θερμότητα της νύχτας συνδέεται με τον μειωμένο ύπνο -μια αιτία και συνέπεια της κακής ψυχικής υγείας και ορισμένα ψυχοδραστικά φάρμακα καθίστανται αναποτελεσματικά κατά τη διάρκεια των καυσώνων. Οι πλημμύρες στο Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρουν ένα άλλο παράδειγμα. Η έρευνα που διεξήχθη από τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας της Αγγλίας (PHE) δείχνει ότι οι πλημμύρες το 2000 στο Lewes της νότιας Αγγλίας, τετραπλασίασαν τα επίπεδα ψυχικής οδύνης στην κοινότητα και μάλιστα ότι αυτά τα ψυχολογικά προβλήματα εξακολουθούσαν να ήταν εμφανή τέσσερα χρόνια μετά από την πλημμύρα.

“Πλέον συναντούμε όλο και πιο συχνά τον όρο eco-anxiety. Πρόκειται για νεοεισερχόμενη τα τελευταία χρόνια λέξη στην ορολογία της ψυχικής υγείας που αδρά μεταφράζεται ως οικολογικό ή κλιματικό άγχος. Είναι το αίσθημα άγχους, θλίψης, αδυναμίας και αβεβαιότητας που σχετίζεται με τη ζοφερή προοπτική των κλιματικών και οικολογικών συστημάτων μας.” αναφέρει ο Σπύρος Καλημέρης, Ψυχίατρος Ψυχοθεραπευτής, CEO Smart CNS Center (πηγή:kalimeristherapist.com).

Καθώς ο άνθρωπος βρίσκεται στη δίνη μιας οικολογικής καμπής, η τέχνη δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη. Σύγχρονοι δημιουργοί διεθνούς εμβέλειας προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό ίσως για το πλέον επείγον ζήτημα της εποχής μας. Οι καλλιτέχνες που εστιάζουν στις οικολογικές καταστροφές που συντελούνται σε κάθε γωνιά του πλανήτη μάς φέρνουν αντιμέτωπους με κάτι που επιλέγουμε να παραβλέπουμε: ότι ο τρόπος ζωής μας έχει συνέπειες που ούτε καν φανταζόμαστε και έχουμε ευθύνη για όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Στο ART4MORE 2022 η τέχνη είναι το μέσον να βρει ο άνθρωπος την αλλοτινή του σύνδεση με τη φύση. Στόχος η επανάκτηση της ψυχικής μας υγείας και η διασφάλιση της, για τις επόμενες γενιές που θα βιώσουν εντονότερα τις επιπτώσεις.

 Δεν απαιτείται κράτηση θέσης. 

Στα πλαίσια του φεστιβάλ θα βρίσκεται στον χώρο περίπτερο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. 

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ, Πρόεδρος του οποίου είναι ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης,  έχει ως αποκλειστικό του σκοπό την Πρόληψη των Νοσημάτων, την Προαγωγή της Υγείας, τον Προσυμπτωματικό Έλεγχο των πληθυσμιακών ομάδων υψηλού κινδύνου και γενικότερα την προώθηση ολοκληρωμένων Πολιτικών και Δράσεων στο πεδίο της Δημόσιας Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιεί το πρόγραμμα των Δημοτικών Κέντρων Πρόληψης Υγείας (ΚΕΠ Υγείας). Σκοπός του ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ  είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές.

Χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη

«Το Μητροπολιτικό Πάρκο Α. Τρίτσης μέσα από την υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων, μεταμορφώνεται σε ένα πρότυπο περιβαλλοντικό κέντρο, με χώρους άθλησης, αναψυχής αλλά και εκπαίδευσης. Με συγκεκριμένο σχέδιο συνολικής αναβάθμισης και αξιοποίησής τους, με δράσεις καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου, σαν την σημερινή, δίνουμε ξανά ζωντάνια σε έναν σημαντικό πνεύμονα πρασίνου της Αττικής μας. Σήμερα στο Πλαίσιο του 15ου Διεθνές Φεστιβάλ Τέχνης & Ψυχικής Υγείας Art4More, συμμετέχουν τα ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ, με αποκλειστικό σκοπό την Πρόληψη των Νοσημάτων, την ενημέρωση όλων των πολιτών και την διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων σχετικά με 11 κύρια νοσήματα προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Στα νοσήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται και νοσήματα ψυχικής υγείας όπως η Κατάθλιψη, καθώς έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική».

Leave a Reply