ART4MORE 2020 | Εργαστήρια

Restorative Art σε Χώρους Εργασίας: Emotional Healing

Αναμετάδοση μέσω zoom. Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Δηλώσεις συμμετοχής στο info@edra-coop.gr

Κατεβάστε το Συνοπτικό Πρόγραμμα σε pdf.

Ένας εργαζόμενος έρχεται συχνά αντιμέτωπος με ψυχολογικές προκλήσεις στο χώρο εργασίας, τη διαχείριση του τραύματος, της συναισθηματικής φόρτισης, του burnout, του mobbing (ηθική παρενόχληση των εργαζομένων) κ.ά. H παρούσα ενότητα προσφέρει τεχνικές αντιμετώπισης των προκλήσεων αυτών, μέσω μορφών τέχνης και καλλιτεχνικών μέσων. Το Θέατρο Ιmprov, η Δραματοποίηση, η Εικαστική Ψυχοθεραπεία, είναι μονάχα μερικές μορφές τέχνης, που μπορούν να πάρουν το ρόλο της «αποκαταστατικής» τέχνης (Restorative Art), τις οποίες εταιρίες, οργανισμοί και δομές μπορούν να προσφέρουν στους εργαζόμενούς τους, για την αντιμετώπιση των διάφορων προκλήσεων ψυχικής υγείας στο χώρο εργασίας.

Παράλληλα, η δράση έχει ως επίκεντρο τις διαπροσωπικές σχέσεις στους χώρους εργασίας. Εστιάζει επίσης στην ευαισθητοποίηση και πρόληψη για τις ευπαθείς ομάδες που ενδεχομένως να είναι θύματα διακρίσεων στον εργασιακό χώρο, τους δίνει φωνή και ένα “βήμα” να εκφραστούν. Το φαινόμενο της έμφυλης βίας (GBV) στον εργασιακό χώρο, διερευνάται επίσης, ενώ LGBT εργαζόμενοι, ψυχικά πάσχοντες εργαζόμενοι είναι ορισμένες από τις ομάδες που η μέθοδος αυτή στοχεύει. Υπό αυτό το πρίσμα, η παρούσα δράση ευνοεί την προαγωγή της κοινωνικής ενσωμάτωσης ευπαθών ομάδων, της προσβασιμότητάς τους και της συμμετοχικότητας στους εργασιακούς χώρους, αλλά και στον πολιτισμό.

  1. «IMPROV THEATER στον εργασιακό χώρο» > Κυριακή 29/11, 12.30-14.30

 Από την ομάδα της ImproVIBE, την πρώτη σχολή Αυτοσχεδιαστικού Θεάτρου ImprovComedyTheater στην Αθήνα. Συντονιστής: Μενέλαος Πρόκος.

Η μεθοδολογία του improv βασίζεται στο να μην σκέφτεσαι και να μην προσπαθείς, αλλά απλώς να αντιδράς φυσικά στην πληροφορία που μόλις έλαβες. Κατά συνέπεια, ξεφεύγει από τα όρια της θεατρικής σκηνής και αλλάζει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα πάντα.Το αυτοσχεδιαστικό θέατρο ImprovComedyTheaterείναι μια μορφή θεάτρου όπου δεν υπάρχει κείμενο, δεν υπάρχουν προκαθορισμένοι χαρακτήρες, δεν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας. Το κοινό δίνει κάποια πρόταση στους ηθοποιούς για έμπνευση, και από κει και πέρα όλο το έργο δημιουργείται στη στιγμή επί σκηνής, μπροστά στα μάτια των θεατών. Αυτή η μορφή τέχνης είναι ευρέως γνωστή ως improv.

Η εφαρμογή της μεθόδου του θεάτρου Improv στον εργασιακό χώρο έρχεται να επαναπροωθήσει τον διάλογο μεταξύ των συναδέλφων και να αλλάξει εντελώς το κλίμα μιας τυπικής εργασιακής μέρας. Το improv μετατρέπει λέξεις και ιδέες σε “βιωμένη εμπειρία”. “Καμιά φορά η πραγματικότητα είναι πολύ πολύπλοκη και οι ιστορίες της δίνουν μορφή” (JeanLucGodard).

Η μέθοδος έχει εξαιρετική εφαρμογή στη διαχείριση κρίσεων από τους εργοδότες, την ανάπτυξη της ενεργητικής ακρόασης, την εποικοδομητική επικοινωνία μεταξύ της ομάδας. Οι δεξιότητες που αποκτά ένας άνθρωπος που είναι εξασκημένος στην τεχνική Improv έχουν ευρεία χρήση στον επαγγελματικό κόσμο (η έρευνα διαθέσιμη εδώ). Επιπρόσθετα, η προαγωγή της κοινωνικής ενσωμάτωσης περιθωριοποιημένων συναδέλφων και της προσβασιμότητας / συμμετοχικότητάςτους στην ομάδα είναι απαραίτητη προτεραιότητα για κάθε επιχείρηση και με το improv είναι εφικτές οι αλλαγές στη δυναμική της ομάδας.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί ένα εισαγωγικό σεμινάριο ImprovTheater, μέσα από το οποίο οι συμμετέχοντες θα μάθουν τις βασικές αρχές αυτής της μορφής θεάτρου και θα πάρουν μέρος σε ασκήσεις και παιχνίδια, είτε ομαδικά είτε ατομικά. Η διαδικασία διδασκαλίας του Improv εστιάζει στο να μην φοβάται ο καθένας να εκφραστεί ελεύθερα, οπότε και η εξέλιξη των παιχνιδιών είναι ομαλή και αβίαστη.

Σκοπός θα είναι να γνωρίσει το κοινό αυτή τη μορφή θεατρικής τέχνης που είναι πολύ νέα για τα ελληνικά δεδομένα. Φεύγοντας από αυτό το σεμινάριο οι συμμετέχοντες θα  έχουν μια βασική κατανόηση των αρχών του ImprovTheater, θα έχουν περάσει ένα από τα πιο διασκεδαστικά δίωρα της ζωής τους και θα έχουν μοιραστεί μια υπέροχη εμπειρία με νέο κόσμο που θα γνωρίσουν εκεί.

  1. «Μια αφήγηση, πολλές εικαστικές ιστορίες» > Σάββατο 28/11, 12.30-14.00

 Σχεδιασμός –  Υλοποίηση: Λύντια Πετροπούλου, Iστορικός Τέχνης, Εικαστική Παιδαγωγός, Εκπαιδεύτρια Ενσυνειδητότητας.

Εικαστική Δημιουργία για την επικοινωνία / συνεργασία/ υποκειμενικότητα / συγκέντρωση / αποκλίνουσα σκέψη στο εργασιακό περιβάλλον.

  1. «Πρόγραμμα επίλυσης διομαδικών συγκρούσεων και βελτίωσης της επικοινωνίας σε εργασιακά περιβάλλοντα» > Σάββατο 28/11, 14.30-17.30

 Εισηγήτρια: Αριστέα Μπερκ, ομαδική οικογενειακή αναλυτική ψυχοθεραπεύτρια.

Πρόγραμμα επίλυσης διομαδικών συγκρούσεων και βελτίωσης της επικοινωνίας σε εργασιακά περιβάλλοντα. Το πρόγραμμα απευθύνεται στο κοινό του φεστιβάλ (ομάδες εργαζομένων, αλλά και επισκεπτών–εργαζόμενων και εν δυνάμει εργαζόμενων), με απαραίτητο συστατικό τη συνεργασία για τη θέσπιση στόχων και τη λήψη αποφάσεων και την επικοινωνία ως απαραίτητη συνθήκη. Τα ομαδικά δυναμικά που προκύπτουν, οι προσωπικές πεποιθήσεις, η έλλειψη ορίων και το έλλειμμα στην επικοινωνία συχνά προκαλούν διαστρεβλώσεις και συγκρούσεις, με αποτέλεσμα αναδυόμενες πολλαπλές δυσκολίες στην επίτευξη στόχων και δυσαρμονία μεταξύ των μελών της ομάδας. Η επίλυση των διομαδικών συγκρούσεων και η βελτίωση της επικοινωνίας μέσω της κατανόησης του ρόλου κάθε μέλους και της συμμετοχής του στην ομάδα εργασίας είναι ο βασικός στόχος του προγράμματος.

  1. «Η ομάδα φροντίζει τον εαυτό της – Εικαστική Ψυχοθεραπεία για την πρόληψη/αντιμετώπιση της Επαγγελματικής Εξουθένωσης» > Σάββατο 28/11, 18.00-20.00

 Εισηγήτρια: Αφροδίτη Πανταγούτσου, Εργοθεραπεύτρια, Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια.

Οι  επαγγελματίες υγείας είναι  αυτοί που πλήττονται από το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης σε μεγάλο ποσοστό. Η πρόληψη αλλά και η έγκαιρη παρέμβαση είναι καταλύτης για την ανάκτηση της ψυχικής ευεξίας των επαγγελματιών. Στη βιβλιογραφία καταγράφονται πλήθος παρεμβάσεων μέσω εικαστικής ψυχοθεραπείας.

Ενδεικτικοί στόχοι μιας ομάδας εικαστικής ψυχοθεραπείας είναι:

  • Να λειτουργήσει η ομάδα ως ‘περιέχον’, όπου τα μέλη της ομάδας αλλά και η ομάδα ως σύνολο, να εκφράσει το  ψυχικό φορτίο που προέρχεται από τον χώρο εργασίας
  • Να επεξεργαστούν τόσο μη λεκτικά αλλά και λεκτικά θέματα που αντιμετωπίζουν στον χώρο εργασίας και να περάσουν από το στάδιο του «παραπόνου» σε αυτό της λύσης αλλά και της αποδοχής της πραγματικότητας.
  • Μέσω της συμβολοποίησης και της δημιουργικότητας να πειραματιστούν τα μέλη της ομάδας μεταξύ τους, και να καταλάβουν, τόσο για τον εαυτό τους αλλά και για τους άλλους, στοιχεία της προσωπικότητάς τους και τον τρόπο που σχετίζονται.
  • Μέσω του παιχνιδίσματος και της δημιουργικής έκφρασης να δοκιμάσει νέους τρόπους ψυχικής έκφρασης και ψυχικών σχέσεων. Η ομάδα μπορεί να επεξεργαστεί και να συγκρατήσει την πολυπλοκότητα  και τον πλούτο της εμπειρίας, με απώτερο σκοπό να κεφαλαιοποιηθεί στην εργασιακή καθημερινότητα.

Το  εργαστήριο που θα υλοποιηθεί με άξονα τους παραπάνω στόχους, θα δώσει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να δημιουργήσουν, να επεξεργαστούν τα προσωπικά τους έργα, τα οποία θα δημιουργηθούν στη διάρκεια αυτού  και να κατανοήσουν την αξία των δυναμικών και των θεραπευτικών παραγόντων της ομάδας. Θεωρητικές συνδέσεις θα γίνονται παράλληλα, βάσει του υλικού που θα προκύπτει από τη βιωματική διαδικασία και το μοίρασμα αυτής.

 

%d bloggers like this: