5 Aeschilou Street
+302105913826
edra-coop.gr

Human Libraries

Σε συνεργασία με Φορείς Ψυχικής Υγείας: ΕΔΡΑ,  Δ.Ε.Υ.Ψ.Υ.,  Συμβάλλειν.

Πόσο συναίσθημα μπορεί να κουβαλήσει ένα αντικείμενο;

Ένα κλειδί. Μια φωτογραφία. Ένα ρούχο. Ένα γράμμα. Ένα αντικείμενο που για κάποιον μπορεί να μοιάζει απολύτως συνηθισμένο, αλλά για τον άνθρωπο που το κρατάει μπορεί να κουβαλά μια ολόκληρη ζωή.

Η φιλοσοφία της έκθεσης αντλεί έμπνευση από την πρακτική της Human Library, όπου οι άνθρωποι και οι ιστορίες τους γίνονται «ζωντανά βιβλία». Στην «Echoes», τα «βιβλία» μας είναι αντικείμενα – και κάθε αντικείμενο έχει μια ιστορία να αφηγηθεί.

Η παρούσα εκθεσιασιακή ενότητα είναι μια  ενότητα με έντονο κοινωνικό και ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, η οποία υλοποιείται σε συνεργασία με φορείς ψυχικής υγείας που λειτουργούν οικοτροφεία για άτομα με εμπειρία ψυχικής νόσου. Η ενότητα φιλοδοξεί να αναδείξει τη βιωμένη εμπειρία των ενοίκων των οικοτροφείων, να συμβάλει στην αποστιγματοποίηση της ψυχικής ασθένειας και να ενισχύσει τον δημόσιο διάλογο γύρω από την ψυχική υγεία μέσω της σύγχρονης καλλιτεχνικής πρακτικής.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, οι ένοικοι των οικοτροφείων συμμετέχουν ενεργά παρουσιάζοντας συμβολικά προσωπικά αντικείμενα, τα οποία φέρουν συναισθηματική, βιωματική ή αφηγηματική αξία. Κάθε αντικείμενο θα συνοδεύεται από την ιστορία του: ένα προσωπικό αφήγημα που αποτυπώνει μνήμες, εμπειρίες, δυσκολίες, επιθυμίες και στιγμές ανθεκτικότητας. Τα αντικείμενα λειτουργούν ως φορείς νοήματος και γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στους δημιουργούς-αφηγητές και το κοινό.

Σε συνεργασία με φορείς ψυχικής υγείας που διαχειρίζονται οικοτροφεία, επαγγελματίες ψυχικής υγείας (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εργοθεραπευτές) θα έχουν συμβουλευτικό και υποστηρικτικό ρόλο, διασφαλίζοντας την εθελοντική και συνειδητή συμμετοχή των ενοίκων, τον σεβασμό στην αξιοπρέπεια και την ιδιωτικότητα των συμμετεχόντων και την ηθική και ασφαλή παρουσίαση των αφηγήσεων.

 Στόχοι:

  1. Η αποστιγματοποίηση της ψυχικής ασθένειας.
  2. Η ενίσχυση της κοινωνικής ορατότητας των ατόμων με ψυχική εμπειρία.
  3. Η ανάδειξη της τέχνης ως εργαλείου κοινωνικής συνοχής και θεραπευτικού διαλόγου.

Leave a Reply