5 Aeschilou Street
+302105913826

ART4MORE 2018 | I Look at You: Workshops & Συζήτηση

Click here for information in English ENG Press Release

Για 11η χρονιά, το Φεστιβάλ ART4MORE με θέμα «I Look at You», στις 12, 13 και 14 Οκτωβρίου 2018, από τον φορέα Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ». Τρεις ημέρες γεμάτες Εκθέσεις, Εργαστήρια, Συζητήσεις και Μουσική, σε ένα ιστορικό κτήριο στο κέντρο της Αθήνας, στον πολυχώρο τέχνης TriiArtHub (Δράκου 9, Κουκάκι, Μετρό Συγγρού Φιξ).

*  I LookAtYou /Ο τίτλος της έκθεσης αποτελεί μια πρόταση δανεισμένη από τα αυτοβιογραφικά κείμενα της Λουίζ Μπουρζουά (LouiseBourgeois), η οποία περιλαμβάνεται στο βιβλίο “TheReturnoftheRepressed”: 

I do not search, I find – I do not take, I give – I do not fall asleep, I wake up – I do not cry, I laugh – I do not look at the floor or the curtains I look at you, I am free – I look at you

Η Μπουρζουά είναι μια συγκεκριμένη περίπτωση καλλιτεχνικής πρακτικής, καθώς χρησιμοποιεί το ψυχικό «υλικό» που αναδύεται στη διάρκεια της ατομικής ψυχανάλυσης στο εικαστικό έργο της.

Η θεματική του φετινού φεστιβάλ «ILookatYou», παραπέμπει στη διαδικασία της ψυχοθεραπευτικής συνεδρίας, καθώς ο θεραπευτής και ο θεραπευόμενος εμπλέκονται στην εμπειρία του βλέμματος.Ενεργοποιούν και συχνά δραματοποιούν εκ νέου «το βλέμμα της μητέρας, όπου το μωρό θα «καθρεφτίσει» τον εαυτό του στα μάτια της μητέρας του και σταδιακά θα αποκτήσει συνείδηση της εξατομικευμένης μοναδικότητάς του Το «βλέμμα» ωστόσο είναι και η αυτονόητη βιωματική δράση, η οποία συμβαίνει κατά τη διάρκεια της θέασης του έργου και λαμβάνει χώρα ανάμεσα στο θεατή και το έργο. Όπως σε κάθε φεστιβάλ ART4MORE έτσι και για το 2018 δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να παρακολουθήσουν εκθέσεις, να λάβουν μέρος σε συζητήσεις και σε εργαστήρια που αναδεικνύουν τη θετική σχέση τέχνης και ψυχικής υγείας, αλλά και να απολαύσουν τσιγγάνικη jazz μουσική με άρωμα Ελλάδας από το συγκρότημα GadjoDilo, σε ένα μοναδικό live την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ:

  • “Εγώ μαζί με τους Άλλους” (Σάββατο 13/10, 12.30-14.30)

Στο βιωματικό εργαστήριο με τίτλο “Εγώ μαζί με τους Άλλους” οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν και να δημιουργήσουν το προσωπικό τους κομμάτι από ένα παζλ. Στη συνέχεια, τα μέλη της ομάδας θα συνθέσουν το παζλ και μέσα από αυτή τη διαδικασία θα βιώσουν συμβολικά τον τρόπο με τον οποίο σχετίζονται με τους άλλους.

Υλοποίηση: Πανταγούτσου Αφροδίτη, Εργοθεραπεύτρια και Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια, Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο – Ελισάβετ Ιωαννίδη, Eπιμελήτρια Εκπαίδευσης στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) & εκπαιδευόμενη εικαστική ψυχοθεραπεύτρια στο Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας

  • “Followyourhand” (Κυριακή 14/10, 18.30-19.30)

Παιχνίδια παρατήρησης και αλληλεπίδρασης δημιουργούν ένα πρόσφορο έδαφος εικαστικής έκφρασης. Τι γίνεται όταν ζωγραφίζουμε με  τα μάτια; Ή χωρίς αυτά; Θα ακολουθήσει το χέρι;
Η δύναμη και η αξία του να εκφράζουμε εικαστικά όσα παρατηρούμε και τα συναισθήματα μας, μας φέρνει κοντά με το παιγνιώδες στοιχείο του εαυτού μας, που αφήσαμε κατά την ενηλικίωση.

Υλοποίηση: Οικονόμου Δανάη, Θεατρολόγος

(Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Δηλώσεις συμμετοχής στο info@edra-coop.gr)

Δείτε τα βιογραφικά των όλων συντελεστών / συμμετεχόντων του φεστιβάλ: CVs_all.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ (Σάββατο 13/10 και Κυριακή 14/10, 12:00 – 22:00):

Μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Φεστιβάλ Τέχνης και Ψυχικής Υγείας N.E.F.E.L.E., στο οποίο η «ΕΔΡΑ» κατέχει την Προεδρία, παρουσιάζουν μέσα από σύντομα βίντεο το έργο και τις δράσεις τους. Συμμετέχουν:

INTRAS Foundation (Ισπανία), ΑΜΑΚΑ,Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (Ε.Π.Α.Ψ.Υ.), Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (Ε.Κ.Ψ.& Ψ.Υ.), Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων / ΚΕΘΕΑ, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων – Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ»,Πανελλαδική Ένωση για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη (ΠΕΨΑΕΕ), Ψυχολογία-Τέχνη.

ΟΜΙΛΙΕΣ (Σάββατο 13/10, 18.00-20.00):

  • Οικονόμου Μαρίνα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής – Κοινωνικής Ψυχιατρικής στην Α΄ Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, «Ψυχική νόσος και Στίγμα: ο ρόλος της Τέχνης»
  • Οικονόμου Αλέξανδρος, Ψυχολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνος Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ, “Το είναι  ως  κοινωνικός και προσωπικός λόγος του  άλλου “.
  • Δελή Ερμιόνη, Ζωγράφος –Εκπαιδευτικός, PhD Παιδαγωγικά-Διδακτική της Τέχνης, ΕΔΙΠ Α.Σ.Κ.Τ., – «Το αυγό:Μια προσέγγιση της εικαστικής συν-εκπαίδευσης με παιδιά στο φάσμα του αυτισμού όπου η αισθητική ενέργεια συνδέεται με την αναγκαιότητα της αποδοχής και την επι-κοινωνία»
  • Σκάλτσας Μιχάλης, Ψυχολόγος Οικοτροφείου “Ιπποκράτης Ι” Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ». «ArtResidencies: Από την ιδέα στην πράξη»

Συντονιστής Συζήτησης: Σπύρος Κλείσας, Ψυχίατρος

Δείτε τα βιογραφικά των όλων συντελεστών / συμμετεχόντων του φεστιβάλ: CVs_all.

EPITOIXIO-PROGRAMMA-A1-typo

Leave a Reply

%d bloggers like this: